Användningsområde

Skyfflalette är en ergonomiskt utformad skyffel för granulära material så som grus, sand, täckbark, pellets, foder, spannmål mm. 

Skyfflalette används med fördel vid skyffling från högar, säckar, släpkärror till skottkärra. 

Skyfflalettes utformning gör det också lätt att fylla spänner, säckar och hålor med material.

Utformning

Skyfflalette är utformad så att vridningen av överkroppen (speciellt ryggen) i sidled begränsas och minskar i jämförelse med arbete med en vanlig skyffel. Dessutom blir belastningen på kroppen symmetrisk. 

Skyfflalette kan hållas nära kroppen under arbetets gång, vilket innebärlägre belastning på muskler och leder speciellt i nacke och axlar.

Arbetet kan också ske med rak handled vilket minskar trötthet i hand och underarm. Det bakre handtagen ger ett bra grepp och gör att skyffeln kan stå upp fritt på plant underlag. Skyffelbladet rymmer inte så mycket last vilket medförmindre belastning på muskler och leder i överkroppen vid varje spadtag. Vill man däremot ta upp mycket last kan man fylla upp Skyfflalette i sin hela längd.


Handtaget är relativt tunt, är rätt placerat i förhållande till tyngdpunkten på redskapet med last, och har gott om plats för olika storlek på händer vilket medför att alla användare kan hitta ett bra kraftgrepp. Längden på främre handtaget medför att användaren inte behöver böja ryggen så långt framåt när material ska tas upp, vilket innebär minskad belastning på lederna i ländryggen.